Twitter Facebook
Monique Duurvoort

Monique Duurvoort

Ik ben een Nederlandse choreografe, geboren in Amsterdam. Mijn roots liggen (voor zover bekend) in Friesland, Suriname en de VS.

Op 7 jarige leeftijd begon ik met het volgen van balletlessen bij dansschool Iris Ray.

Vanaf mijn 9de werd ik opgeleid tot professioneel danseres aan de Theaterschool in Amsterdam. Daarna werd ik aangenomen bij Het Nationale Ballet (HNB).

Voor HNB heb ik 13 jaar gedanst. Hier werkte ik met choreografen als Rudi van Dantzig, Toer van Schayk, Hans van Manen, William Forsythe en Redha. Ook danste ik in werk van George Balanchine, Martha Graham, Frederick Ashton en vele andere choreografen.

Na het beëindigen van mijn carrière als professioneel balletdanseres ben ik Kunst- en Cultuurmanagement gaan studeren aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam. Vanuit mijn werkzaamheden in de Ondernemingsraad van HNB en de CAO commissie Dans (FNV-KIEM) was ik geïnteresseerd geraakt in organisatorische bedrijfsvoering van Kunst en Cultuur instellingen.

Maar uiteindelijk trok de artistieke kant mij meer.

Op 14 jarige leeftijd stond ik voor het eerst op een club dansvloer. Hier kwam ik in aanraking met diverse Hip Hop dansstijlen, waarvoor ik een grote passie ontwikkelde.

Al gedurende mijn tijd bij HNB bestudeerde ik diverse dansstijlen uitvoerig en begon ik met het onderzoeken van mogelijkheden om verschillende dansstijlen met elkaar te vermengen, in het bijzonder Hip Hop en academische stijlen.

Mijn eerste choreografie, "Meanwhile on the other side...", maakte ik voor een breakdancer, een streetdancer en een pop & locker. Het stuk werd gepresenteerd in de het workshopprogramma van mijn voormalige werkgever HNB.

De titel koos ik omdat het me opviel dat er altijd veel aandacht was voor (nieuw) werk van bekende gezelschappen zoals HNB, zowel vanuit het schouwburgpubliek als vanuit het gevestigde danscircuit zelf. Dit terwijl de werkelijke vernieuwing in dans, voor zover ik kon zien, recht voor onze voeten plaatsvond, nl. ‘op straat' (en in het specifieke geval “Meanwhile on the other side…” aan ‘de andere kant’ van de studio’s waar HNB traint: de hoofdingang van Het Muziektheater/De Stopera, een bekende trainingsplek voor breakdancers).

Aansluitend werd ik door het bekende jongeren theaterdansgezelschap ISH gevraagd om als co-artistiek leider en choreografe naast Marco Gerris te komen werken. Ik bleef er tweeënhalf jaar.

Vanuit een behoefte meer mijn eigen richting te kunnen bepalen, heb ik in 2007 gekozen om verder te gaan als zelfstandig choreografe. In datzelfde jaar ontving ik de ‘Prijs van de Nederlandse Dansdagen’ als meest talentvolle choreograaf. Sindsdien heb ik werk gemaakt voor diverse gezelschappen, productiehuizen en academies.

Sinds 2010 produceer ik mijn werk onder mijn eigen stichting: Monique Duurvoort Dance (MDDance).

> Meer over MDDance
> Context werk
> Curriculum Vitae Monique Duurvoort

Monique Duurvoort | ICKamsterdam

© 2023 Monique Duurvoort Dance