Twitter Facebook

Credits videofragmenten trailer expositie Identity Pieces

Video 'Enforced by reason IIII'

Dansers/dancers: Laquelle D. Galdey en Vincent Verburg

Foto’s en gipsafdruk van één specifieke beweging uit 'dansfilm Armazoen', onderdeel van Kunstproject Armazoen.

Kunstproject Armazoen is ontwikkeld naar een concept van Monique Duurvoort (scenario, regie en choreografie) en Afra Jonker (initiator en producent Boa Producties).

Liedteksten, zang en hangende draadjes Nederlandse vlag, fragment uit 'Heinde en ver'

Met de installatie Heinde en ver onderzocht ik de zwart-witte familielijn van mijn moeders kant, en legde deze in mijn installatie ter vergelijking naast elkaar. Gemaakt voor ‘LANGSTME’, de derde triënnale van Beetsterzwaag georganiseerd door Kunsthuis SYB. Zingende stem: Eva Nijman van Zanten (mijn moeder).

Video 'Vlag II'

Gemaakt als een ode aan de perceptie van mijn Nederlandse identiteit.

Gedicht 'Mirror Mirror on the wall'

Fragment uit de dansvoorstelling ODE gemaakt voor de opening van de expositie en lancering van het kunstboek INSIDE BLACK.

Hoofdstuk 'A Diary of Reflection' (onderdeel van het boek INSIDE BLACK)

Voor het boek INSIDE BLACK boek schreef ik het hoofdstuk A Diary of Reflection waarin ik reflecteer op bepaalde ervaringen uit mijn leven in professionele dans. Hoe ik ben opgevoed binnen het ballet, hoe ik, vanuit de context van (de esthetiek van) ballet heb geleerd naar mijzelf en mijn omgeving te kijken, en hoe ik daar door de jaren heen tegenaan ben gaan kijken.

Het boek INSIDE BLACK: is ontworpen en samengesteld door Leslie Browne. Redacteur is Joan Gannij.

> Klik hier voor meer info over het boek en verkooppunten

Installatie 'Sleeping/Woke Beauty'

Het vanaf mijn negende gevormd zijn binnen de professionele academische dans, oftewel ballet, om te voldoen aan de normen van ‘superieure’ excellentie – via training, het hervormen van het lichaam, internalisatie, belichaming en het leven binnen een ongrijpbaar kader dat mijn witheid boven mijn zwartheid waardeert – maakt dat mij een ‘gedomesticeerde’ kunstenaar?

Is mijn doel om mijn eigen perceptie van esthetiek in bewegingsvocabulaire te dekoloniseren?

Ik ben op zoek naar een tijd en ruimte om mijn artistieke blik te dekoloniseren, die is gevormd door de manier waarop ik getraind ben om westerse academische dans en de (vermeend superieure, eurocentrische) esthetiek ervan te waarderen. Het is een proces van het onder ogen zien van mijn liefde voor de discipline, terwijl ik tegelijkertijd de (mentale) schade erken, toegeef en accepteer.

© 2025 Monique Duurvoort Dance